Lightroom m.m.

Lightroom m.m.

lightroomDet var en rigtig hyggelig dag med masser af god snak og gode spørgsmål i forhold til Lightroom/Photoshop/Elements, og fotografering i det hele taget.

En vigtig pointe:

Der er ikke ét program, som er rigtig eller forkert. Brug det, der passer bedst dig bedst.

Jeg prøver ikke at konvertere dig til Lightroom, men da det er det program, jeg selv bruger til 90% af arbejdet med mine egne billeder, var det også mit udgangspunkt for dagens demonstration.

En af de ting Lightroom gør rigtig godt, er organisering af billeder, og en væsentlig del af organiseringen er muligheden for at sætte mærker og tilføje nøgleord.

Jeg arbejder med to niveauer i min udvælgelse af billeder.

  1. Slet (“X”-delete) Billeder der er teknisk dårlige eller et uinteressant motiv
  2. Vælg (“P”-pick) Billeder der er teknisk ok og hvor motivet er interessant
Svamp i rimfrost af Jørgen D. Vestergaard
Svamp i rimfrost af Jørgen D. Vestergaard

På den måde kan jeg meget hurtigt gennemgå hundrede af billeder og få sorteret dem ud i en bruttoliste (dem med “P”), hvorfra jeg vælger, hvis jeg skal arbejde videre med eller præsentere et billede.

Denne metode kan sagtens give flere næsten ens billeder, så jeg bruger sammenligningsfunktionen i Lightroom rigtig meget (“N”-sammenlign). Her bliver vist flere billeder ved siden af hinanden, som gør det lettere at fravælge den mindst interessante, som så forsvinder fra skærmen. Dernæst fravælger jeg den nye mindst interessante osv. til jeg står tilbage med eet billede.

Hvis man samtidig er relativ konsekvent med at angive nøgleord, kan man let og meget hurtigt finde frem til bestemte billeder igen, på tværs af placering, indhold og hvornår billedet blev lavet.

Lightroom er også til billedbehandling. Programmet klarer så godt som alle almindelige opgaver ved billedbehandling, men nogle af de ting som Lightroom ikke kan, og hvor man er nød til at skifte til eksempelvis Photoshop eller Elements er:

  1. Tekst
  2. Avanceret billedmanipulation
  3. Kollage (sammensætning af flere billeder eller grafiske elementer)

 

Før (TV) og efter (TH)
Skovbund før (TH) og efter (TV) billedbehandling i Lightroom

 

Min personlige fremgangsmåde til billedbehandling ved praktisk taget alle billeder (og uanset om det er Lightroom eller et andet program):

  1. Opretning
  2. Beskæring
  3. Eksponering
  4. Hvidbalance
  5. Højlys og skygge
  6. Skarphed og støjreduktion

 

Men husk, for at kunne vælge og optimere et godt billede er der nød til at være nogle at vælge imellem.

Så kom ud og lav en masse billeder!

 

 

Del artiklen