Wruuummmm – Flyshow i Stauning

Stauning Airshow 2017 af Inga Nielsen

 

Vejrudsigten havde været svingende op til dagen, lige som resten af årets danske sommer, men humøret var højt, da der var afgang til Stauning Airshow 2017.

Stauning Airshow 2017 af Inga Nielsen

6 forventningsfulde fotografer fra Kibæk Fotoklub havde pakket grejet i rygsække og fundet vej (med møje og besvær) til Vestjyllands Lufthavn i Stauning, som igen i år havde arrangeret et show med masser af gamle fly, nye fly, svævefly, propeldrevne fly og jetdrevne fly. Kort sagt, en fryd for både øjne og øre, samt en fantastisk fotomulighed, som skulle udnyttes på bedste vis.

Som noget helt specielt var vi inviteret med til et særligt arrangement, hvor vi fik adgang helt tæt på flyene forud for showets start. Det gav mulighed for nogle specielle billeder af flyene og deres detaljer.

 

P-51 Mustang af Jørgen D. Vestergaard

 

Noget af det rigtige gode ved et flyshow – ud over flyene – er, at flyene kommer forbi igen og igen i et forudsigeligt mønster, så der er tid til at øve sig på teknikken. Trods denne store fordel var andelen af brugbare billeder for undertegnede meget, meget lav, så hvis du selv prøver, må du ikke blive overrasket over en høj fejlrate.

 

Harvard af Jørgen D. Vestergaard

 

En af årsagerne til den høje fejlrate er, at det er svært at få bevægelse i billederne, så eksempelvis propellen kommer til at se ud til at være i  bevægelse, i modsætning til en skarp og “frosset” propel, som ser mere statisk ud. Fornemmelse af bevægelse opnås med en relativ lang lukkertid, så propellen bliver sløret. Resultatet skal gerne være en propel i bevægelse, mens flykroppen står skarp. Det kan godt kræve nogle forsøg, at finde frem til den rette lukkertid for et givet fly.

Kamerateknisk betyder det, at du skal have kontrol over lukkertiden, hvilket fås med funktionen  S (Nikon) eller Tv (Canon) eller M. Værdier så lave som 1/125s blev brugt.

Jetfly er lettere. Her skal alt være skarpt på flyet, så fyr bare op for lukkertiden, med mindre du vil skabe dynamik ved at panorere med flyet for at sløre skyer eller ting på jorden. Hvis du vil panorere, har du brug for en lang lukkertid.

Jeg skal hilse og sige, at det er temmelig svært at holde et langt teleobjektiv stille med 1/125s!

Dette bringer os videre til et tip: Lav rigtig, rigtig mange billeder. Hvis du ender med at kassere over 90% af billederne, fordi de er uskarpe, er det nødvendigt at have mange billeder at sortere imellem.

Fokussystemet skal indstilles til kontinuerlig fokus og billedoptagelsen på højeste hastighed.

Godt vi har fået digitale kameraer.

Vi ses i Stauning i 2019.

Fokker DR1 af Jørgen D. Vestergaard

 

Stauning Airshow af Jørgen D. Vestergaard

 

Del artiklen