Besøg hos PhotoCare, Herning

with Ingen kommentarer
Besøg hos PhotoCare/Løvstad Foto, Herning v/ Jens Sommer af Jørgen D. Vestergaard

 

De fleste nyere kameraer (både spejlrefleks og spejlløse) er også i stand til at lave video, men hvorfor interessere sig for den mulighed, når nu dit kamera er rigtig god til at optage stilbilleder?

Vi var taget på tur til PhotoCare/Løvstad Foto i Herning for at blive klogere. Jens Sommer, ejer af butikken, bruger blandt andet video til at lave reklamefilm for firmaer, men har også hjulpet DR med udstyr til optagelser af ex. Melodigranprix, så han var den helt rigtige til at fortælle om mulighederne med video. Jeg tror, mange var klar på at prøve kræfter med de levende billeder efter denne aften.

Lidt historie

Jens startede med noget af den historiske udvikling som spejlreflekskameraer har været igennem. Med Canon EOS 7D (introduceret 2009) blev der pludselig mulighed for at lave professionel videokvalitet med udstyr som kostede langt, langt mindre end traditionelt professionelt videoudstyr. Især billedkvaliteten er god på grund af den store billedsensor i kameraer, sammenlignet med videoudstyr. Selv en APS-C/H billedchips som findes i crop-kameraerne fra Nikon og Canon er meget større end i videoudstyr til flere hundredetusinde kroner.

Et andet kamera som blev en milepæl var Canon EOS 5D Mark III (introduceret 2012), som med sin full frame sensor lavede fantastisk videokvalitet, og som også blev brugt til professionelle filmproduktioner.

PhotoCare/Løvstad Foto er Canon Pro Center, så udgangspunktet var naturligt nok Canon, men om dit kamera hedder Nikon eller Sony, så er mulighederne meget ens, og du kan lave høj videokvalitet med dem alle.

Udfordringer

En af stilkameraernes udfordringer ved video er autofokus. Opbygningen af spejlreflekskameraer gør, at autofokus ved video ikke er som du kender det. Det skyldes at ved videooptagelse står spejlet åben hele tiden, hvilket blokerer for den chip, som styrer autofokus ved stilbilleder. Dette gør video-autofokus langsom og udfordrende. Et godt råd fra Jens var faktisk at stille skarpt og slå autofokus fra før du begynder optagelsen. Det betyder, at du er nød til at planlægge dine optagelser rigtig grundigt for at få skarpe billeder i kassen.

Ved spejlløse kameraer er der ikke noget spejl og ikke en dedikeret autofokuschip, så situationen er anderledes end ved spejlrefleks. Men som det blev fortalt og demonstreret, er fokus stadig en udfordring. For at få pålidelige resultater er anbefalingen derfor stadig at køre med manuel fokus.

Andre indstillinger

På dit kamera skal du vælge hvilken billedhastighed din video skal optages i. Hastigheden angives i billeder per sekund, som på dit kamera sikkert hedder FPS (frames per second). Her er det et godt valg at følge strømfrekvensen som i Europa er 50 Hz. Det betyder at du bør vælge 25 FPS til almindelig billedhastighed og 50 FPS hvis du vil lave slowmotion (med halv hastighed).

Når du først har valgt din billedhastighed kan du vælge blænde, lukkertid og ISO som du kender det fra stilbilleder. Du kan dog ikke vælge lukkertid længere end din FPS.

Ekstraudstyr

Hvis du allerede har prøvet at lave video, har du måske også lagt mærke til, at den lyd som optages med den indbyggede mikrofon er meget dårlig. Hvis du vil videre med video, er en ekstern mikrofon derfor meget højt på din ønskeseddel. Disse laves i mange modeller, og et firma som ex. Røde har mange muligheder til mange forskellige prisniveauer. Men du får en stor forbedring af lyden ved at investere ca. 700,- i en mikrofon til at montere i blitzskoen på dit kamera.

Et andet ekstraudstyr du måske ønsker dig er lys. Blitzen, som du kender, giver et ultrakort lysglimt, som er helt ubrugeligt til video, hvor du har brug for konstant lys. LED lyspaneler giver mange muligheder til en overkommelig pris. Her har du mulighed for at få lys, som kan køre på batteri, så du er helt fri for at rode med generator og ledninger, når du er langt fra en stikkontakt.

Hvis du vil gøre mere ud af dit video-setup, kan du have glæde af en ekstern skærm. Du kan naturligvis bruge skærmen på bagsiden af kameraet, men den er lille, og din arbejdsstilling bliver bedre, hvis du bruger en eksten skærm monteret oven på

Er du på udkig efter udstyr, så har Jens på hylden.

Bonustip

Lav korte klip! Din færdige video bliver meget mere interessant, når du holder længden af klippene nede på sekunder i stedet for minutter. Det afhænger naturligvis af din historie, men ikke mange gider se laaange klip. De hurtige klip gør det også mere påkrævet, at du redigerer din film, så kun de allerbedste scener er med i det færdige resultat.

Du har sikkert allerede et program til at redigere video. På en windows PC kan du kigge efter Moviemaker og på en mac har du sikkert iMovie. Der findes andre gratis programmer og mange betalingsprogrammer. Pinnacle Studio og Adobe Premiere Elements er betalingsprogrammer til kr. 400-700 og har rigtig mange muligheder. Hvis du vil op i den professionelle liga hedder programmerne Adobe Premiere Pro eller Apple Final Cut Pro.

En anden avanceret/professionel mulighed er Black magic design DaVinci Resolve. Den kan downloades og bruges gratis, men skulle stadig have masser af muligheder.

Hvis du også bruger tid på underlægningsmusik og rulletekster, så har du en oscar-vinder.

Lav din første video

Med al den nye viden og inspiration er det bare at komme ud og lave din første video. Prøv dig frem, vurder dine resultater og prøv igen. For mange fotografer er video en spændende tilføjelse til deres normale billeder. Og som historiefortælling er video et effektivt redskab, som supplerer stilbilleder på en rigtig god måde.