Halloween på Den Gamle Mølle i Kibæk

with Ingen kommentarer
Halloween på Den Gamle Mølle af Peder P. Pedersen

Kibæk Borgerforening havde virkelig lagt sig i selen for at lave et uhyggelig godt arrangement til halloween på Den Gamle Mølle i Kibæk.

Rundt om Mølledammen var der pyntet med udskårne græskar med lys, fakler og masser af uhygge. Spøgelser, trolde og hekse ventede bag hvert et træ og skrigene fra børnene overdøvede de dybe latterbrøl fra de hvileløse sjæle. Også inde i den gamle vandmølle var der stemning helt ud i de små rejste nakkehår, og det var tydeligt, at kæmpeedderkopperne havde haft frit spil. Helt igennem flot lavet!

Kæmpeedderkopperne havde haft frit spil

Kibæk Fotoklub var mødt talstærkt op, alle udklædte som fotografer.

Halloween på Den Gamle Mølle af Peder P. Pedersen

Motiver var der mange af både ude omkring Mølledammen og inde i Den Gamle Mølle. Lyset var meget sparsomt her allersidst på eftermiddagen den 31. oktober og det var ikke nogen let opgave at lave billeder i det svage lys.

Halloween på Den Gamle Mølle af Inga Nielsen

Når autofokus driller

Halloween på Den Gamle Mølle af Inga Nielsen

Der skal bruges lys for at lave billeder. Lyset bruges til to ting:

  1. Eksponering af motivet
  2. Autofokus til at fokusere på motivet

Kameraernes autofokussystemer var virkelig udfordrede med at stille skarpt i det svage lys.

Der er ikke en indstilling på dit kamera, som kan kompensere for manglende lys i forbindelse med autofokus. Hverken blænde, lukkertid eller ISO ændrer på følsomheden af autofokussystemet.

Men du kan hjælpe kameraet til at stille skarpt i svagt lys ved eventuelt at lyse på dit motiv med en lygte mens der stilles skarpt. Du kan slukke lygten igen før billedet eksponeres. Du kan også kigge efter, om det skulle være muligt at stille skarpt på et andet motiv, som er i samme afstand fra kameraet som dit rigtige motiv. Derefter kan du komponere billedet mens du holder udløserknappen halvt nede. Når du er klar, trykker du udløserknappen helt ned og billedet eksponeres. Du kan også stille skarpt og derefter slå kameraet til manuel fokus (eller bruger “back-button” fokus, men det er et emne til en anden artikel), så kameraet ikke prøver at stille skarpt igen, når du efterfølgende tager billeder.

Endelig er autofokussystemet mest følsom for kontrastrige områder og rette linjer, så du kan hjælpe din autofokus ved at sætte fokuspunktet der, hvis det er i dit motiv.

Du har tre

Når du har fokuseret er du klar til at eksponere billedet. Her kommer næste udfordring med begrænset lys: Hvordan får du eksponeret korrekt? Husk: Korrekt eksponering er ikke nødvendig hvad kameraet mener er korrekt. Korrekt er den eksponering, som viderebringer DIN idé og DIN ønskede stemning.

Du har tre, og kun tre parametre du kan indstille: Blænde, lukkertid og ISO.

Vælg et lavt blændetal

Blænden er et udtryk for hvor stort hul der er i objektivet hvorigennem der kan strømme lys. Jo større hul jo mere lys.

Sammenhæng mellem hulstørrelse, lysmængde og blændetal ses herunder:

  • Jo større hul jo mere lys
  • Jo mindre blændetal jo mere lys

På dit objektiv vises blænden som et blændetal, for eksempel 4.0 eller 5.6. Det størst mulige hul er forskelligt for forskellige objektiver og et dyrt professionelt objektiv har måske et blændetal på 1.2 eller 1.4.

Vælg det laveste blændetal for at få mest muligt lys, hvilket kan være nødvendigt, hvis lyset på motivet er svagt. Blænden bestemmer også skarphedsdybden i billedet (sammen med brændvidden og afstanden til motivet), så vær opmærksom på om du har den ønskede skarphedsdybde.

Lukkeren er åben

Lukkertiden er den tid billedet eksponeres. Jo mindre lys, der er på motivet, des længere skal lukkeren være åben. Hvis du ikke bruger stativ bliver billederne hurtigt slørede på grund af kamerarystelser. Men selv hvis du bruger stativ, bliver billederne slørede hvis motivet bevæger sig i den tid lukkeren er åben.

Som du har regnet ud, bliver det sværere og sværere at få skarpe billeder, i takt med at lukkertiden bliver længere og længere. Du øger dine chancer for et skarpt billede ved at lave mange billeder af det samme motiv. Sæt gerne dit kamera på continous fremføring, så du tager billeder så længe du holder udløserknappen nede. Så må du sortere dig frem til det skarpeste billede hjemme på computeren.

Prøv dig frem for at finde det rette kompromis med lukkertiden og niveauet af skarphed.

Lad ISO´en flyve

Halloween på Den Gamle Mølle. Blænde 1.4, lukkertid 1/80s, ISO 5000 af Jørgen D. Vestergaard

Den sidste parameter er ISO. Jo højere ISO-værdi du indstiller kameraet på jo mere følsom bliver sensoren (ikke helt teknisk korrekt, men du forstår pointen). Derfor kan du indstille en højere ISO-værdi når lyset er svagt. ISO har ikke indvirkning på skarphedsdybden, så på en aften som denne, er ISO et godt bud på en vigtig indstilling – Lad ISO´en flyve. Men træerne vokser ikke op i ISO-himlen. Jo højere ISO jo mere elektrisk støj kommer der i billedet, og på et tidspunkt bliver støjen så markant, at du i praksis ikke har lyst til at bruge billedet. Topmodellerne hos de store kameraproducenter kan lave brugbare billeder ved ISO-værdier på 25000 og endnu højere.

Hvor højt kan dit kamera gå op i ISO?

Eksponeringskompensation på blitzen

Hvis du har en blitz, kan du selv oplyse dit motiv (hvis det er inde for rækkevidden af din blitz). Du har måske prøvet at bruge blitzen på en mørk aften, for derefter at blive skuffet over at se et billede oplyst som var det dagslys. Dette er helt klassisk, hvor kameraet og blitzen prøver at lave en normal belyst eksponering og sker fordi blitzens automatik ikke kan læse dine tanker om et godt billede. For meget lys kan sagtens ødelægge et billede, så du ikke får den stemning frem, som da du kiggede på græskarret med stearinlyset.

Et af dine værktøjer er at indstille eksponeringskompensation på din blitz. Eksponeringskompensation virker sammen med den automatiske indstilling TTL/ETTL og er et udtryk for, at du bestemmer over blitzen ved at få mere eller mindre lys, end det blitzen har regnet sig frem til.

Der findes to former for eksponeringskompensation. En for eksponering af baggrunden og en for blitzen, så check hvilken en du ændrer.

Du kan også vælge at bruge blitzen på manuel indstilling, hvor du selv vælger hvor meget lys blitzen skal give.

Forskellige blitze har forskellige indstillingsmuligheder, så du må have fat i blitzens manual for at se, hvordan du indstiller eksponeringskompensation for netop din blitz.

Halloween på Den Gamle Mølle. Blænde 1.8, lukkertid 1/80s, ISO 5000 af Jørgen D. Vestergaard

 

Læs mere om eksponering

Du kan læse mere om eksponering i andre artikler her på hjemmesiden.

For eksempel i “Den kreative trekant” som fortæller generelt om blænde, lukkertid og ISO, samlet ofte benævnt eksponeringstrekanten.

 

Se nogen af de mange flotte billeder herunder