5-års fødselsdag – Som tiden dog flyver

with Ingen kommentarer
De fleste af medlemmerne i Kibæk Fotoklub anno 2015

Kibæk Fotoklub så dagens lys i januar 2015. Hurtig hovedregning viser, at så må vi have 5-års fødselsdag. Hurra for os.

Det hele begyndte

Det hele begyndte med et opslag på Facebook, hvor Jørgen Jørgensen efterlyste fotointeresserede at mødes med for at snakke foto, nørde med og i det hele taget have nogen at dele en fælles hobby med. På det efterfølgende møde i Kibæk Krydsfelt dukkede 8 personer op, og alle var vist overraskede over at se, at så mange delte den samme interesse for foto og for at mødes. Vi blev hurtigt enige om, at der var grundlag for at mødes igen – Kibæk Fotoklub var dannet og derfra tog det hele fart.

Vores faste base

“K” af Jørgen D. Vestergaard

Alhuset har udgjort vores hjemmebase helt fra starten. I begyndelsen mødtes vi en gang om måneden (den første onsdag), og altid med kaffe og hjemmebag (lavet af Alhuset). Det skal nemlig være hyggeligt at gå til foto. Kaffeordningen har vi holdt godt fast i, og det er stadig et fast, vigtigt indslag ved alle klubaftener i Alhuset.

Ideerne til spændende aktiviteter sprudlede, og mange syntes det var alt for sjovt og hyggeligt til kun at mødes en gang i måneden. Så fra januar 2017 udvidede vi klubaftenerne til 2 gange i måneden, så vi nu både mødtes den første onsdag i måneden og igen om tirsdagen 13 dage efter. På den måde kunne de fleste mødes to gange om måneden, og der blev samtidig mulighed for, at dem hvis kalendere er optagne enten tirsdage eller onsdage nu kan også kan deltage den ene af dagene.

Hjemmesiden

I disse moderne tider skal alle have en hjemmeside og naturligvis også Kibæk Fotoklub. Hjemmesiden www.kibaekfotoklub.dk gik i luften november 2016 og har over tiden udviklet sig til at være meget populær blandt medlemmer og andre fotointeresserede i Danmark og det store udland. Vi bruger den først og fremmest til at se og dele alle vores egne billeder fra vores mange aktiviteter, men naturligvis også til at vise andre hvem vi er, hvad vi laver og hvordan man kontakter os.

Hjemmesiden www.kibaekfotoklub.dk, forside

I dag indeholder hjemmesiden hundredvis af indlæg og artikler samt tusindvis af flotte billeder. Og indholdet vokser støt.

 

www.kibaekfotoklub.dk
har udviklet sig til at være meget populær

Et lille område er forbeholdt klubbens medlemmer, men langt det meste er offentligt tilgængeligt. Det har altid været vigtigt for os at være levende og synlige. Det håber vi vores hjemmeside bidrager til.

Spændende aktiviteter

Middelalderkamp af Jørgen Jørgensen

Aktivitetskalenderen har været at finde på hjemmesiden fra den gik i luften, og kalenderen gør det nemt for alle at se de mange spændende og varierede aktiviteter, som vi mødes om. Det er fortsat vigtigt for os at have planlagt vores fremtidige aktiviteter, så vi sikre, at der altid er et fastlagt emne, som den enkelte klubaften drejer sig om. Sammen med aktiviteten er der aftalt hvem som sørger for eventuelle forberedelser og giver et oplæg ved aftenens start. Aktiviteterne har altid favnet meget bredt i tema, teknik og erfaringsniveau, og vi håber fortsat, at alle får noget ud af at komme i klubben.

De fleste af vores aktiviteter har foregået i eller i omegnen af Kibæk, men vi har også været ude og omkring, lige fra Livø til Filsø, hvor spændende billeder ventede på at blive forevigede. At vi heller ikke går af vejen for lidt større opsætninger viser arrangementer som det i Skovsnogen, hvor vi sled og slæbte lysudstyr, generator og røgmaskine ud i skoven hvor vi lavede de mest fantastiske billeder af vores professionelt sminkede og meget dygtige model.

Vejtromlen af Jørgen D. Vestergaard

Eller da vi satte røg og damp på Kibæks daværende vartegn, vejtromlen eller da vi tog til middelalderkamp med det danske landshold i samme disciplin. Eller som dengang vi fyrede røgbomber af i den lille bøgelund bag ved møllen i Kibæk, alt imens en kamuflagemalet jæger skød med bue og pil.

Nå ja. Vi stillede også op på biblioteket i Kibæk med et foredrag om, hvordan du laver gode billeder på rejsen med din mobiltelefon eller kompakte kamera (som en del af Kulturfest Herning 2019).

Jæger med bue og pil af Inga Nielsen

Vi har også fået vores ilddåb på den helt store globale scene. Det skete da fotoklubben sammen med Kibæk Idrætsforening arrangerede et foredrag med den internationalt kendte naturfotograf Helle Løvevild Golman, som sammen med hendes mand Uri blandt andet er kendt fra National Geographics og TV2s serie “Vores Vilde Verden”. Helle tryllebandt de 350 tilhørere med fantastiske billeder og fængslende historier om deres Project WILD. Arrangement havde deltagere fra det meste af Jylland og var en bragende succes med et stort overskud, som blev overrakt til Helle Løvevild Golman og Project WILD.

Foredrag med Helle Løvevild Golman af Trine Graabæk Hansen

Vores flok er vokset

Om det er på grund af hyggen eller vores spændende aktiviteter vides ikke, men det er dejligt at konstatere, at den lille flok som mødtes i starten af 2015 nu er vokset. Her primo 2020 er vi 25-30 personer i klubben, og vi oplever stor interesse fra folk i Kibæk og et meget stort område i det midt- og vestjyske. De nye medlemmer fortæller, at vi har rigtig mange spændende aktiviteter og tager godt imod nye folk.

Vi lægger vægt på at dele den viden, vi har tilsammen, og tror på at vi alle bliver bedre i fællesskab. Sådan har det været fra starten og sådan er det stadig. Alle bidrager, og alle kan få svar på stort set alle fotorelaterede spørgsmål, for til sammen ved og kan vi rigtig, rigtig meget.

Traditioner

Sommerhygge af Jørgen Jørgensen

Når en ting bliver gentaget nok gange bliver den helt automatisk til en tradition. Vi har nogle aktiviteter, som vi gentager år efter år. Sådanne traditioner er blandt andet vores sommerhygge og julehygge. For vi deler både den samme hobby og fornøjelsen ved at samles om hygge og fællesskab.

En ting som ikke var med fra begyndelsen, men som nu er blevet til en tradition er planlægning af klubaktiviteter. 2-3 gange om året planlægger vi fremtidige aktiviteter, og alle kan være med til at foreslå og udvælge hvilke emner, vi skal arbejde med til kommende klubaftener. På den måde prøver vi at sikre, at vi vores mange aktiviteter afspejler medlemmernes interesser bedst muligt. Der skal være udfordring for alle – begyndere og erfarne.

De valgte aktiviteter bliver efterfølgende tilføjet til kalenderen på hjemmesiden.

En anden ting som hurtigt blev til en tradition, er vores månedlige fotoudfordringer. Hver måned vælger vi et emne, hvortil medlemmerne laver billeder. Billederne vises frem på det efterfølgende onsdags-klubmøde hvor fotografen fortæller om baggrunden og tilblivelsen af billederne. Det er spændende at se og høre, hvor mange forskellige måder det samme emne fortolkes på. Resultaterne formidles naturligvis på hjemmesiden under hver måneds emne.

Billeder og omtale i aviserne

Ret hurtigt fik vi et godt samarbejde med de lokale aviser Ugeposten og Herning Folkeblad. Gennem årene har især Ugeposten bragt flere hundrede af vores billeder, og det er helt fantastisk at se vores billeder på tryk i flotte opsætninger. Billederne i aviserne har dækket en bred vifte af livets gang i Kibæk, særlige lokale begivenheder og ikke mindst arrangementer i fotoklubben. Byens indbyggere kommenterer ofte billederne, når de har set dem i avisen. Det er dejligt, at folk lægger mærke til os, og samtidig glæder vi os over at være med til at vise byen og egnen frem på en positiv måde.

Ugeposten, uge 41 2019, side 14-15. Tema Min høst

Hjælp til andre foreninger

Rigtige Mænd Løbet 2019 af Ingrid P. Kjeldsen

Årene igennem har vi vist, at vi gerne hjælper byens andre foreninger, når de har et arrangement, men mangler en fotograf. Her stiller Kibæk Fotoklub gerne op med et helt hold fotografer og hjælper (hvis på nogen måde muligt). Uanset om det var det store landsdækkende Rigtige Mænd Løbet, Knæk Cancer arrangementet eller den lokale petanqueklub. Kibæk Idrætsforening har som byens største forening mange arrangementer, og vi har blandt andet en lang tradition for at lave billeder fra de årlige gymnastikopvisninger.

Fremtiden

Hvordan ser fremtiden ud for en fotoklub anno 2020?

Her hvor vi lige er startet på et nyt årti, er den traditionelle kamerabranche generelt under pres, store hæderkronede kameraproducenter kæmper for deres overlevelse mens andre allerede er bukket under. Det skyldes blandt andet, at gode kameraer nu er indbyggede i alle mobiltelefoner, og kun få gider slæbe et stort kamera og tunge objektiver når de er på tur med familien. Til gengæld laves der billeder som aldrig før (med mobiltelefonerne) og aldrig har så mange mennesker været så interesseret i at lave billeder, som det er tilfældet nu.

Vi bombarderes dagligt med flotte billeder fra aviser, magasiner og ikke mindst internettet, så man kan sagtens tage sig selv i at ønske, at man selv kunne lave lige så spektakulære billeder. Men ikke alle kender eller kan bruge de muligheder, deres kamera og andet fotoudstyr giver dem, uanset om om kameraet er en mobiltelefon eller et stort kamera med udskifteligt objektiv. Og endnu vigtigere, mange slås med at få ideerne og få øje på motiverne.

I Kibæk Fotoklub er vi ikke fokuserede på det tekniske udstyr, men på de billeder, du kan lave med det udstyr du har. Vi viser billeder, taler om billeder, laver billeder. Og som mange af vores aktiviteter viser, kan vi altså lave nogle meget spændende ting, når vi er mange som hjælper hinanden.

Det vi tilbyder er et fællesskab i din øjenhøjde, hvor vi sammen kan udvikle os. Det er fællesskabet og nysgerrigheden som driver os, og ikke udstyret, omend det også er spændende for mange fotografer.

Derfor tror vi på, at der fortsat vil være en plads til Kibæk Fotoklub.