Affotografering af gamle billeder for Lokalhistorisk Arkiv

with Ingen kommentarer
Affotografering af gamle billeder af Peder P. Pedersen

Lokalhistorisk Arkiv i Kibæk har billeder, de mangler at affotografere. Kibæk Fotoklub har udstyr og viden om hvordan man affotograferer billeder. Vupti, så var det arrangeret, at vi hjælper hinanden, og lørdag formiddag mødtes 7 fotografer fra Kibæk Fotoklub med Ingeborg og Hans Kjærsgaard fra arkivet.

På jagt efter udfordringer

Der er masser af ødelæggende refleksioner fra omgivelserne af Jørgen D. Vestergaard

I Kibæk Fotoklub er vi altid på jagt efter fotografiske udfordringer, som vi kan lære af og udvikle os som fotografer. Når vi samtidig kan hjælpe Lokalhistorisk Arkiv er det en gevinst for begge parter.

Lokalhistorisk Arkiv arbejder løbende med at affotografere og journalisere billeder af lokalhistorisk interesse, men de stødte på udfordringer, da der kom flotte originale billeder i rammer med glas foran billedet. Hvis du selv har prøvet at affotograferer billeder, har du måske oplevet, at der kommer masser af forstyrrende (og måske ligefrem ødelæggende) refleksioner fra omgivelserne.

Der var et antal billeder af gamle gårde og en hel serie af kommunalbestyrelsesmedlemmer op gennem tiden. Alt sammen noget, som har historisk værdi, og bør være tilgængelig for andre. Efter at billederne er blevet digitaliserede i form af affotografering, bliver de lagt på internet med søgbare informationer, så alle kan finde og se de historiske billeder.

Fototeknisk kan opgaven løses med en kombination af viden og udstyr, hvor viden er den klart vigtigste del.

Affotografering af gamle billeder af Peder P. Pedersen

Vigtig viden

Hvis du er billardspiller, så ved du, at billardkugler reflekteres i den samme vinkel som de rammer banden med. Eller du husker fra fysiktimen, at indfaldsvinkel er lig med udfaldsvinkel, når lys rammer en reflekterende overflade. Det er netop den viden, der skal bruges for at affotografere gamle fotos bag glas. Eller alle andre reflekterende objekter, for den sags skyld.

Indfaldsvinkel lig med udfaldsvinkel. Grafik af Jørgen D. Vestergaard

 

Indfaldsvinkel = udfaldsvinkel

Fotoudstyr

Der blokeres for refleksioner. Affotografering af gamle billeder af Keld H. Bertelsen

Den fotografiske opgave er lettest at løse, hvis du har dit kamera på et stativ og billedet stående på et staffeli eller lignende. Du kan bruge alle brændvidde objektiver, men du vil opdage, at det bliver lettest at undgå refleksioner med et teleobjektiv (gerne 70 mm eller længere).

Måske får du også glæde af et sort klæde, men det kommer an på dine omgivelser, og om du vælger naturligt lys eller blitz.

Naturligt lys

Det er ved placering af kameraet i forhold til billedet, at du skal tænke dig om. Du kan bruge din viden om reflekterende vinkler til at placere kamera/billede et sted, hvor du ikke får generende refleksioner. Du kan yderligere hjælpe dig selv ved at blokere for refleksionerne med eksempelvis et sort klæde. Jo større og tættere på billedet det sorte klæde er, des flere vinkler dækker det, og des flere refleksioner blokkeres.

Hvis du arbejder i naturligt lys, kan du se refleksionerne med det samme, og du kan flytte din opstilling rundt, indtil du ikke ser dem. Det gør naturligt lys let at arbejde med. Til gengæld skal du måske kæmpe med refleksioner fra alle mulige vinkler og genstande. Du kan hurtigt opleve, at det er svært at gennemskue alle refleksioner, fra vinduer, lysestager og så videre.

Kameraindstillinger

Affotografering af gamle billeder af Keld H. Bertelsen

Indstillinger på kameraet er ikke svært, og du kan bruge stort set alle programmer. Men hvis du bruger manuel eksponering (indstilling M) får du mest kontrol. Indstil kameraet på en lav ISO-værdi, for eksempel ISO 100. Brug også et middel blændetal, for eksempel blænde 8. Lukkertiden indstiller du efter hvor meget lys, der er til stede, og du vælger en kortere lukkertid, hvis dit billede er for lyst, og en længere lukkertid, hvis billedet er blevet for mørkt.

Du kan også bruge blitz

Du kan også vælge at bruge blitz til at oplyse dit billede. Med blitz åbner du muligheden for at udelukke alle refleksioner fra omgivelserne. Du indstiller igen dit kamera på manuel eksponering (M) og vælger ISO 100, blænde 8. Uden at aktivere blitzen gør du nu lukkertiden kortere og kortere, indtil billedet bliver helt sort. Det er nu dit referencebillede. Når du har et helt sort referencebillede, ved du, at der ikke kommer generende refleksioner fra omgivelserne, og du er nu klar til at tænde for din blitz.

Referencebillede uden blitz af Jørgen D. Vestergaard
Samme kameraindstillinger som ovenstående referencebilleder, men nu med blitz af Jørgen D. Vestergaard

Hvis du har prøvet at bruge blitzen monteret på dit kamera til at affotografere billeder, har du helt sikkert oplevet en kraftig refleksion fra blitzen. Det kan ikke bruges. Blitzen skal tages af kameraet og placeres på et stativ.

Tag blitzen af kameraet

Når blitzen ikke længere er monteret på kameraet, skal du bruge enten et kabel eller en trådløs forbindelse til at udløse blitzen. Begge muligheder kan købes for få hundrede kroner, og giver dig nye muligheder for at placere blitzen langt mere frit og væk fra kameraet. Bonus information: Du bliver glad, hvis du vælger en trådløs radiobaseret løsning.

Affotografering af gamle billeder af Peder P. Pedersen

Nu skal du have placeret blitzen. Du stiller den, så den rammer skråt ind på billedet i en vinkel, så blitzen ikke reflekteres i kameraet. Hvis det sker, flytter du den bare længere ud til siden. Placeres blitzen tæt på fotorammen kan du opleve uens lys på tværs af billedet. Flyt blitzen længere væk og peg den, så den skyder lidt forbi billedet, i stedet for at pege den direkte mod glasset. Du kan også bruge to blitze placeret på hver deres side af billedrammen. Ved at bruge to blitze, bliver det lettere at opnå ens belysning på tværs af billedet.

Tænd blitzen, indstil den på manuel lysstyrke og lav det første billede. Hvis billedet er for mørkt skruer du op for blitzens lysstyrke, og ned, hvis det er blevet for lyst. På den måde har du fuld kontrol over lys og refleksioner.

Nu er du klar

Når først du har opstillingen klar, er det hurtigt at affotografere billeder, og uanset om du vælger at bruge naturligt lys eller blitz, er du nu klar til opgaven.

I løbet af et par timer fik vi affotograferet mange billeder, som nu er klar til at blive gjort tilgængelige for alle, og som er med til at skrive vores lokale historie.

Hvis du vil vide mere

Hvis du vil lære og nørde mere om lys i forbindelse med fotografering og refleksioner, kan du læse alt, hvad du har brug for i den engelske bog ”Light – Science & Magic” af Fil Hunter m.fl.

Du kan finde Lokalhistorisk Arkiv i Kibæk på www.kibæk-lokalhistoriske-arkiv.dk