Sommerhygge ved Abildå Brunkulsleje

with Ingen kommentarer
Kibæk Fotoklub ved Abildaa Brunkulsleje af Jørgen D. Vestergaard

 

Sommer er også lig med sommerhygge i Kibæk Fotoklub. Denne gang tog vi på opdagelse i Abildå Brunkulsleje, som er en historisk og naturmæssig perle og et rigtigt spændende sted – Det blev sent på den rigtig gode måde.

Som optakt til aftenen havde vi bestilt Laurits, som er formand for Abildå Brunkulsleje, til at komme og fortælle om stedets historie og aktiviteter. Med sin flotte vandrestav lagde Laurits et godt tempo rundt på naturstien i området, samtidig med at han levende kunne fortælle om sjældne planter og brydning af brunkul.

Laurits Mosegaard fortæller om Abildaa Brunkulsleje af Jørgen D. Vestergaard

Fotomuligheder i massevis

Der var masser af muligheder for at lave billeder aftenen igennem. Først på rundturen med Laurits og igen bagefter hvor der var fri leg på hele området.

For de naturelskende fotografer bød området blandt andet på femradet ulvefod, der vokser sporadisk i den næringsfattige jord, som et brunkulsleje er, eller hvad med en af Danmarks få kødædende planter, soldug eller et af de mangrovelignende sumpområder?

Rundt om hovedattraktionen med graveområdet som centrum, er der store og mindre maskiner, huse og en jernbane med tipvogne, så muligheder var der nok af.

Vejret var med os, og aftenen blev afsluttet med den flotteste solnedgang med oplyste sommerskyer.

De to gravemaskiner Sara og Trine i aftenstemning af Inga Nielsen

Masser af hygge

Gourmetmiddag ved Abildaa Brunkulsleje af Jørgen D. Vestergaard

Som navnet sommerhygge indikerede, var aftenens formål ikke udelukkende at lave fotos. Der skulle også hygges, spises, ses billeder og hygges lidt mere. Præcist som det hører sig til ved et sommerhyggearrangement i Kibæk Fotoklub.

Menuen var sammensat på forhånd, men blev leveret som sammenskud, hvor hver deltager havde medbragt en del af aftenens fornødenheder. På den måde kunne vi nyde et sandt gourmetmåltid ude på den jyske hede.

Selv om vi var på tur, skulle vi naturligvis se på månedens billeder (som coronainspireret lød på nærhed/tæt), og nok en gang kunne vi konstatere, at emnet havde sat gang i kreativiteten og resulteret i nogle flotte billeder, som du kan se her.

Om Abildå Brunkulsleje

Brunkul består af plantemateriale, som blev aflejret for ca. 15 millioner år siden på bunden af det store floddelta som området bestod af dengang. Trykket og et iltfattigt miljø har omdannet de oprindelige plantedele til brunkul, om har en højere brændværdi end træ og tørv, hvilket også er årsagen til, at det er blevet opgravet og anvendt som brændsel i husholdninger og industri.

I Abildå blev forekomsten af brunkul opdaget i 1935 under gravning af grøfter, og under 2. verdenskrig var der stor udvinding med flere hundrede mand beskæftiget med at grave. I starten foregik arbejdet med skovl og trillebør, og først senere kom der store gravemaskiner til. Det har været hårdt fysisk arbejde, men en mand kunne tjene betydeligt mere i brunkulslejet end ved at arbejde i landbruget, så det var attraktivt at arbejde i kullene.

Gravemaskinen Trine ved Abildaa Brunkulsleje af Inga Nielsen

Ca. 70-100 tønder land er blevet opgravet med skovl i ned til 15 meters dybde.

Der er blevet gravet brunkul kommercielt i Abildå indtil 1965, mens man i andre dele af Danmark fortsatte helt frem til starten af 1970’erne.

Noget af det rigtigt spændende man kan opleve ved et besøg, er de to store gravemaskiner Sara og Trine. De er begge af modellen PM-1A og bygget i 1950’erne på Pedershaab Maskinfabrik i Brønderslev.

Under levendegørelserne, som afholdes jævnligt under normale omstændigheder uden corona, kan man se de to maskiner arbejde sammen med mænd, transportører og andre maskiner, præcist som arbejdet foregik under 2. verdenskrig. Sara og Trine kom dog først til Abildå Brunkulsleje i 1996 og 1997.

Ud over de to PM-1A’ere arbejdes der på at udvide samlingen med en PM-12, og i den tilhørende hal på området står yderligere gamle motorer og værktøj fra tiden, hvor der blev brudt brunkul i Abildå.

Læs mere om brunkul og Abildå Brunkulsleje her.

 

Dansk Veteran Traktor Klub skriver om PM-1A

Abildå Brunkulsleje, Gravemaskinen Trine bygget i 1956 på Pedershaab Maskinfabrik i Brønderslev af Jørgen D. Vestergaard

I marts 1937 præsenterede Pedershaab gravemaskine for første gang Type PM 1A slæbeskovlsmaskine med 40 HK motor, 12.5 m udligger og 400 liter skovl. Maskinen kunne ved transport meget nemt skilles ad og transporteres rundt med f.eks. jernbane. 4 år efter i 1941 kunne maskinen leveres med højdeske, bundtømning og skovl på 500 liter dybdeske, grab, jordstamper, rambuk og kran og naturligvis stadig som slæbeskovlsmaskine. Derudover med træførerhuse, stål-førerhuse og flere forskellige udførelser – især under krigen, hvor der var mangel på næsten alt.

 

Læs mere om Pedershaab Maskinfabrik på Dansk Veteran Traktor Klubs hjemmeside her.