Det Gule Hus

Motiv: Krondyr

Fotograf: Grethe Larsen

Printet på canvas i 100cm x 150cm

Billedet er taget i Borris skydeterræn en eftermiddag den 9.7.2023. Jeg kørte lidt rundt og så en mega flok krondyr.  De opdagede mig og løb af sted, men i en lysning kom mange af dem frem, for at se om der var ro igen. Jeg havde stoppet bilen, og de kikkede alle direkte på mig et stykke tid, hvorefter de langsomt gik videre. Så mange der direkte kikker, er en fantastisk oplevelse at være vidne til, og hvor er de flotte.

Det er èn af de unikke oplevelser, som naturen giver.

Grethe Larsen

Krondyr

Krondyret er Danmarks største vildlevende landpattedyr med en højde på 100-150 cm og en vægt på op til 180 kg for hjorten og op til 120 kg for hinden. Dyret er langbenet og kraftigt bygget. Pelsen er rødbrun om sommeren og mørkere om vinteren. Hjortene bærer forgrenede opsatser, som skiftes én gang årligt. Krondyr holder til i  lysåben skov, heder, klitter og agerland og lever af græsser, urter, knopper/skud samt agern og bog; om vinteren også bark. I Danmark er arten udbredt med en tæt bestand i Jylland, hvor det ikke er ualmindeligt at se flokke, rudler, på flere hundrede dyr, mens der findes mindre bestande på Sjælland og på Lolland-Falster samt lokalt også på enkelte andre øer.

På fotoet ses en rudel unge kronhjorte.

I brunstperioden fra september til oktober, brøler de ældre hjorte, danner haremmer og forsvarer dem mod rivaler. Drægtigheden varer ca. 8 måneder (230–240 dage), og hinden får oftest én kalv i maj–juni,