En grafiker kom forbi

with Ingen kommentarer
Anne Mette Bang Rasmussen gav et engagerende og motiverende indlæg

 

At være med i en fotoklub åbner nye muligheder for at få inspiration og viden til sin hobby. Som for eksempel da grafikereren Anne Mette Bang Rasmussen kom forbi for at fortælle om hendes arbejde med billeder.

Deltagerne lyttede interesseret

Anne Mette er selvstændig grafiker og har firmaet adhocgrafikeren, hvor hun løser mange forskellige opgaver inden for billeder, grafik og reklame.

Udover at være selvstændig grafiker er Anne Mette også medlem af byrådet i Herning Kommune.

Det hele startede med valget mellem uddannelsen til grafiker eller fotograf – grafikeren vandt, men Anne Mette bibeholdt en stor interesse for fotografiet, som ofte bruges i hendes arbejde. For eksempel er et af hendes specialer kollager, hvor flere billeder sættes sammen til et helt nyt billede. Andre typer opgaver er ex. logo, hjemmeside og reklame.

Vi blev ført gennem hele processen med at lave en kollage, og det var fantastisk spændende at se det hele live på storskærm. Photoshop var værktøjet hvor billederne blev åbnet for at ende som en stor, flot kollage. Photoshop kan være svær og uoverskuelig, men Anne Mettes metode var enkel og direkte, uden at komplicere tingene. Med ganske få værktøjer blev billederne groft skåret til, kopieret ind i den nye kollage-fil hvor de enkelte klip blev fritlagte. Fritlægning kan være rigtig kompliceret – især af områder omkring hår, men Anne Mettes tilgang var både hurtig og effektiv og gav et overbevisende resultat. Kodeordet var at holde metoden enkel. Ikke noget med meget avancerede masker for hvert hår. Nej, hvis den enkle metode virker, er der ingen grund til at gøre det svært.

 

Opskrift på en kollage

  1. Få overblik over tilgængelige billeder og udvælg de billeder du vil bruge
  2. Opret en tom fil til kollagen
  3. Udvælg hovedmotivet blandt billederne
  4. Lav en grov udskæring af af de billeder, som skal bruges og kopier dem ind i kollage-filen
  5. Arranger de enkelte udklip med størst fokus på hovedmotivet
  6. Fritlæg om nødvendig ved at bruge masker og en relativ stor, blød pensel (masker er en måde i photoshop til at udviske dele af et billede, uden at ødelægge billedet permanent, så det er let at lave ændringer i masken). Husk at masker kun virker på det lag du står på
  7. Du kan bruge andre grafiske elementer og billeder, til at gøre kollagen mere interessant, ex en malerklat, en blå himmel osv. Det er dit værk, og du bestemmer, hvor meget du vil ændre og tilføje
  8. Det er let at lave både en farve version og en i sort/hvid af det samme dokument. Dette kan gøres ved at tilføje et justeringslag til sidst (øverste lag), som du kan tænde og slukke for, og vupti, så har du to forskellige kollager uden at lave ekstra arbejde
  9. Print dit arbejde hos en leverandør med høj kvalitet

 

Ud over arbejdet med kollager så vi eksempler på en let måde at gøre et billede mere skarpt ved hjælp af højpas-filter (high-pass filter i den engelske udgave af photoshop) og samtidig undgå at skærpe eksempelvis hud ved at bruge en maske.

Når Anne Mette får printet hendes arbejde, sker det ofte som lærredstryk leveret af Malericentralen, som hun anbefaler frem for diverse on-line tjenester. Og hele pakken med kollage og print er meget billigere end man skulle tro.

Efter kollager og photoshop var der masser af snak om aftenens emne, kaffe og kage. Jo, det skal være godt at gå i fotoklub!

 

Anne Mette giver Gitte og os andre fif og ideer til at arbejde med photoshop