Hundeportrætter

Hundeportræt af Carsten Nielsen

Vi prøver meget forskelligt på vores klubaftner, og denne gang stod der modelfoto på programmet. Hundemodeller, vel at mærke. Den fagre shetland sheepdog ved navn Chica og den legesyge flatcoatede retriever lydende navnet  Holly var stjernerne denne aften.

Tanken med aften var, at forsøge at gribe fotos af hundene an, som var det menneske-modeller. Det vil sige noget med lys og posering, og i det hele taget ville vi gøre os umage med at lave nogle flotte billeder, som enhver kæledyrsejer gerne vil hænge op i stuen. Af deres egne dyr, naturligvis.

Opstillingen

Hundeportræt af Jørgen D. Vestergaard

For at få hunden hævet lidt op fra græsset, var der lagt nogle halmballer (de små), hvor det var meningen, at hunden skulle stå eller sidde. 

Når man fotograferer dyr er det ofte en god ide at komme i øjenhøjde med dyret. Halmballerne gjorde således, at vi ikke skulle helt ned på maven for at komme i øjenhøjde.

Lyset bestod af to lamper med konstant lys. Den ene i en stor softboks som hovedlys skråt forfra og den anden med en standard reflektor som lys bagfra.

Pels ser som regel godt ud, når den også belyses bagfra da det får pelsen til at “gløde” i de yderste hår, hvilket var tanken med den bageste lampe.

En fordel ved fastlyslamper er, som navnet antyder, at de lyser hele tiden. Det vil sige, at man ikke behøver vente på, at en blitz lader op og bliver klar til skud, men kan skyde billeder med stor hastighed. Det kan være en fordel at sætte kameraet på kontinuert, hurtig billedoptagelse, da en hund ofte er en del mere urolig end en menneske-model. Ved at lave mange billeder hurtigt efter hinanden øger du chancen for, at du får det helt rigtige billede af det søde udtryk, du gerne ville.

Hundens bevægelighed kan også gøre, at du vælger kontinuert autofokus. Det betyder, at kameraet bliver ved med at fokusere mens du holder udløseren nede (eller knappen til back-botton focus, hvis du bruger den slags)

Objektivvalg

Som ved portrætbilleder af mennesker, kan du vælge mellem mange forskellige objektiver. Mange vælger fra ca 85mm eller længere som foretrukket portrætobjektiv. Men hvor et vidvinkelobjektiv normalt ikke bruges til mennesker, da dele tæt på billedkanten og tæt på objektivet kan se unaturligt store ud. I forhold til kæledyr kan denne effekt bruges til at give dyret et sødt og lidt forvrænget udtryk. Prøv det!

Hvordan poserer man en hund

Hundeportræt af Kim Andersen

Hvis du har prøvet at stille din hun an til at blive fotograferet, gætter jeg på, at du allerede ved, at det er hunde-svært at posere dyr. Grundlæggende gør hunde som de selv vil. Måske de lader deres ejer tro, i et kort sekund, at den gør, som den bliver bedt om, men det er ikke tilfældet.

Vær derfor forberedt på at lave mange billeder, hvor hunden ikke kigger, hvor du beder den om. Eller at den ligger stille, så du kan nå at komme i stilling og trykke på udløseren. Afhængig af hunden kan godbidder være et godt middel til at få opmærksomhed. Det kan også være bolde eller pivedyr, som gør tricket.

En hjælp til at gøre opgaven med hundeportrætter lidt lettere at overskue, kunne være, at du siger til dig selv, at et billeder er nok. Tit lægger man som fotograf et stort pres på sig selv, når man tænker på alle de fantastiske billeder, man skal have med hjem. I virkeligheden er et billede tit nok. Og et billede er lettere at fokusere på, end hvis du vil have 100 gode billeder med hjem.

Tusind tak for hjælpen

Vi vil gerne takke Chica og Holly samt deres hjælpere for at hjælpe os med vores passion – At lave billeder.

I gjorde det alle mega godt, og vi håber I kan lide billederne. 

Del artiklen

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print