Kamerateknik del I – Eksponeringstrekanten og firmwareopdatering

Eksponeringstrekanten. Grafik af Jørgen D. Vestergaard

Hvad er eksponering

Eksponering kommer fra det engelske ord expose, som betyder udsætte for

I forbindelse med fotografering udsætter vi billedsensoren for lys. Billedet bliver lysere eller mørkere afhængigt af mængden af lys, vi udsætter sensoren for, samt hvor meget vi forstærker det modtagne lys.

Mængden af lys, under givne forhold, bestemmes i et hvert billede af tre ting, og kun tre, uanset kameramærke, pris eller model

Blænde – Lukkertid – ISO

  • Blænden er det hul, lyset skal i gennem for at nå sensoren (vi kommer mere ind på blændetallet senere). Den fysiske blænde sidder i objektivet
  • Lukkertiden er den tid, lukkermekanismen i kameraet er åben og tillader lys at passere og ramme sensoren
  • ISO omtales ofte som lysfølsomhed. Dette er korrekt for en film hvor størrelsen af sølvkorn afgør følsomheden, men teknisk forkert for en digital billedsensor, hvor det i stedet dækker over forstærkning af elektriske signaler. Analogien øger dog forståelsen.

 

Forskellige effekter fra hver parameter

Det silkebløde vand opnås med en lang lukkertid. Kibæk Mølle fisketrappe af Jørgen D. Vestergaard

Hver af de tre parametre har sin egen effekt på billedet og alle kan bruges kreativt.

  • Blænden påvirker dybdeskarpheden (sammen med brændvidde og afstand).
    • Det er blænden, som kan sløre ex. baggrunden i et portrætbillede eller som kan gøre landskabsbilledet skarpt fra den forreste blomst til det bageste træ

      Jo mindre blændetal og jo længere tele, i.e. større brændvidde, og jo kortere afstand til motivet, des mere sløres for- og baggrund

      Huskeregel: Jo mindre blændetal jo mindre dybdeskarphed

  • Lukkertid påvirker bevægelsessløring
    • Det er lukkertiden, som giver dig silkeblødt, strømmende vand eller fryser hurtigløberens bevægelser. Sløring ses tydeligst hvis den bevægelige del fylder meget i billedet

      Lang lukkertid giver slørede bevægelser mens kort lukkertid fastfryser bevægelser

  • ISO påvirker elektronisk støj i billedet
    • Du kan vælge et højt ISO-tal for at fremprovokere støj for at efterligne et billede på film, men oftest ønsker man så lidt støj i billedet som muligt.

      Vælg generelt den lavest brugbare ISO-værdi

Eksponering er som at fylde en spand vand

Det er med eksponering som at fylde en spand med vand (næsten).
Tænk på vandet som lys.

Den samme eksponering kan laves på mange måder: Luk helt op for hanen i kort tid, eller en tynd stråle i lang tid og skru lidt eller meget op for forstærkeren.

Eksponeringstrekanten

Sammenhængen mellem blænde, lukkertid og ISO betegnes ofte som eksponeringstrekanten.

Her bliver det tydeligt, at de tre parametre hænger sammen – Ændrer du på en, påvirkes mindst en af de andre parametre, for den samme eksponering.

Eksponeringstrekanten. Grafik af Jørgen D. Vestergaard

Sådan vælger du

Grafik af Jørgen D. Vestergaard

Når blænde, lukkertid og ISO hænger sammen, hvordan vælger du så?

  • Start med at vælge den vigtigste parameter:
    • Er det relateret til skarphedsdybde så start med blænden. 
    • Er det noget med bevægelse så start med lukkertiden.
  • Vælg den laveste nødvendige ISO-værdi med mindre du ønsker billedstøj

 

Heldigvis er enhederne for eksponering standardiserede, og alle kameraproducenter arbejder ud fra de samme standarder. Skalaerne vist herunder er også de samme på tværs af kameraproducenter. De viste skalaer dækker ikke hele områderne, som du måske finder på dit kamera og dit objektiv.

 

 

 

Blænde: f/

Lukkertid: Sekund

ISO: Enhedsløs

Skalaerne for alle tre ovennævnte parametre er konstruererede således, at et trin op eller ned fordobler eller halverer lysmængden. På skalaerne ovenfor vil et trin til højre fordoble lysmængden og gøre dit billede lysere. En ændring på 1 trin betegnes som 1 stop. Et stop er dermed relativ, og er altid ud fra en given eksponering. Du kan gøre dit billede 1 stop lysere eller mørkere ved at ændre et trin på enten blænde, lukkertid eller ISO. Mange kameraproducenter har indført 1/3 trin for at lave en finere skala, og du kan sikkert indstille dit kamera til at bruge 1/1 eller 1/3 trin.

Den absolutte enhed for eksponering er EV (eksponeringsværdi). Det behøver vi som fotografer ikke tænke på, for det er dit billede, og du bestemmer, hvor lyst eller mørkt det skal være.

Kameraet hjælper dig

Nikon programhjul

Heldigvis behøver du ikke huske alle detaljerne. Når bare du forstår sammenhængene, hjælper dit kamera dig. Alle kameraer har indbyggede programmer, som indstiller alle, nogen eller ingen af parametrene.

  • Fuld auto: Kameraet indstiller både blænde, lukkertid og ISO. Selv om kameraet er avanceret, kan det ikke tankelæse og ved derfor ikke, hvad du vurderer er det vigtigste i billedet. Læs: Brug ikke fuld auto
  • Semi-auto: Du vælger en eller to parametre, og kameraet indstiller selv resten. Du vælger for eksempel blænde, og kameraet vælger lukkertid og ISO, eller du vælger blænde+lukkertid og kameraet vælger ISO
  • Fuld manuel: Du indstiller alle parametre

Canon lysmåler

I kameraet måles eksponeringen med den indbyggede lysmåler. 

Lysmålingen er startpunktet for kameraets indstilling i fuld auto og semi-auto. Selv om du er i et auto-program kan du tvinge kameraet til gøre billedet mørkere eller lysere med eksponeringskompensation

Selv om du er i fuld manuel program, kan du stadig bruge lysmåleren som guide, hvor den vises som en skala fra minus til plus med 0 i midten. 0 er den værdi kameraet mener er den rigtige.

Du kan ofte indstille hvordan og hvor stort et område lysmåleren måler over og i nogle tilfælde, om lysmåleren er koblet til fokuspunktet. Om du ændrer på det er en smags sag. Nogen ændrer hele tiden og andre aldrig.

 

Firmware

Nikon firmwareopdatering

Dit kamera er en kraftig computer og for at fungere, har den brug for et styresystem. I et kamera kaldes styresystemet for firmware.

Kameraproducenterne opdatere sommetider firmware for at rette fejl eller forbedre eller ligefrem tilføje nye funktioner.

Du kan med fordel opdatere dit kamera, hvis der findes en nyere firmware.

Gå ind på din kameraproducents hjemmeside, eller på en søgeside, og søg efter firmware download og så din kameramodel.

Download firmware-filen og læs vejledningen.

Følg vejledningen nøje, da fejl under opdatering siges at kunne have uheldige virkninger. Specielt skal du bruge et fuldt opladet batteri, så kameraet med sikkerhed kan gennemføre hele processen.

Fortsættelse følger

Artiklen fortsættes i del II, hvor emnerne bliver hvidbalance, fokussystem og billedhastighed. Hold øje med hjemmesiden eller hent hele præsentationen allerede nu som pdf her (26MB).

Præsentationen skulle have været grundlag for en klubaften i januar 2022, men det ændrede Corona. Den kommer måske på programmet ved en senere lejlighed.

Del artiklen