Maling med lys indendørs

Oftest bruger vi sollys eller lys fra lamper og blitze til at oplyse vores motiver, men denne klubaften lukkede vi aftensolen ude og bragte lys med en lommelygte og en lyskæde. Det var sjovt og slet ikke svært.

Skab hygge

Aftenens model var to glas og en flaske Jim Beam, som er Kentucky Straight Bourbon whiskey (og faktisk er Jim Beam verdens største producent af Bourbon whiskey). Indholdet er naturligvis irrelevant, men var alligevel valgt med en forventning om, at vi kunne lave en opstilling, som gav en stemning af hygge. Af samme grund skulle der naturligvis være to glas på serveringsbakken.

Princippet er enkel

Princippet for maling med lys er ret enkel. Du bruger en lommelygte, som er en fast lyskilde, modsat en blitz, der giver et ultrakort lysglimt. Med lommelygten lyser du på de dele i opstillingen, som skal være synlige, og ja, du lader være med at lyse på de dele, som ikke skal kunne ses. Jo længere tid du lyser på et område, des lysere bliver det.

Det betyder, at du har brug for lange lukkertider, for at have tid til at lyse på de interessante dele. Denne aften stod lukkertiderne omkring 10 sekunder, som med lidt øvelse var nok til at oplyse flasken, etiketten og de to glas.

Kameraet skal være på stativ, for at undgå bevægelsesslørede billeder.

Med så lang lukkertid er det vigtigt, at der ikke er andre faste lyskilder i billedet, da disse ellers vil overbelyse billedet. Dette var en udfordring denne aften, da der stadig var lidt dagslys, og persiennerne lukkede ikke helt tæt. For at begrænse effekten af dagslyset valgtes et højt blændetal, eksempelvis blænde 16 eller 22, samt en lav ISO-værdi på ca. 100.

Hvis det sted du optager billederne er helt mørk, kan du eventuelt vælge et lavere blændetal, og du kan øge din ISO-værdi for at få mere effekt ud af lommelygten.

Få et anderledes resultat

Metoden med maling med lys kan give nogle anderledes belyste billeder, da du med lommelygten kan oplyse fra mange forskellige retninger, modsat et typisk billede oplyst med blitz, hvor en eller to blitze oplyser fra en-to vinkler. Det er et godt tip, at lade være med at lyse fra kameraretningen, da det vil resultere i et “fladt” billede uden skygger.

Du kan naturligvis bruge metoden med lommelygten på relativt små opstillinger som vores flaske. Men du kan også bruge samme metode til store ting som personer, biler eller huse. Du kan endda mikse det faste lys fra en lommelygte med det korte lysglimt fra en blitz. Blitzen kunne så fryse eventuelle bevægelser i dit motiv. Kun fantasien sætter grænserne.

En af udfordringerne ved metoden er, at du er nød til at prøve dig frem, og det er svært at gentage det samme lys to gange. Men når bare det er sjovt, gør det jo ikke noget, at du skal prøve nogle gange, før dit drømmebillede er på hukommelsesortet.

Nu er det bare at kaste dig ud i den nye udfordring med at male med lys.

Del artiklen