Uhyggelig flot halloween på Kibæk Mølle

Wow hvor flot Kibæk Mølle var pyntet til halloween, og statisterne var eminent uhyggelige med både deres sminke, udklædning og ikke mindst at sætte skræk i livet på alle gæster.

Det var KulturMøllen, som havde brugt mange penge, dage og nætter på at omdanne møllen og stierne rundt om Mølledammen til et skrækkeligt, uhyggeligt sted. At dømme efter de høje skrig i mørket, var arrangementet en stor succes.

Inde i møllen hang skelletter og store edderkoppespind fra loftet, og da mørket faldt på, kravlede alle monstrene og de forsagte sjæle op af gravene på KulturMøllens kirkegård. De gik nu på stierne rundt om Mølledammen. Men før du kunne møde dem, måtte du overleve turen igennem slagtehuset. Mængden af blod og afhuggede lemmer vidnede om, at ikke alle slap forbi slagtermester Gris og hans assistent.

I monstrenes evige vandring og søgen efter varmblodige mennesker kunne ingen vide sig sikre.

Den første time af arrangementet var dog uden statister, så de mindste børn og let-påvirkelige sjæle kunne færdes sikkert. Baren inde i møllen var åben og udenfor kunne man købe nudler og grønne pandekager.

Støt KulturMøllen

Selv om arrangementet var gratis at deltage i, har det kostet både penge og masser af bloddråber for folkene bag KulturMøllen. Hvis du har lyst til at hjælpe KulturMøllen med en lille skilling, kan du indbetale et valgfrit beløb med MobilePay til nummer 160662.

Fototekniske udfordringer

Lad det bare være sagt med det samme: Der er masser af udfordringer ved at fotografere i mørke.

Halloween 2022 på Kibæk Mølle af Grethe Larsen

Den første udfordring du sikkert vil møde er, at kameraet ikke kan fokusere i mørke. Selv om kameraerne er blevet fantastisk gode til at fokusere i lidt lys, kan det godt drille, eller ligefrem være umuligt. Men heldigvis er der metoder, som muliggør fokusering.

Hvis der er lidt lys, kan du hjælpe din autofokus ved at stille skarpt på et område med stor kontrast og gerne rette linjer. Som for eksempel overgangen mellem en hvid skjorte og en mørk jakke, eller en nonnes hvide hovedbeklædning og den mørke dragt.

Hvis der er for lidt lys til teknikken med kontrastområder, kan du tage din lommelygte frem og lyse på motivet. Mens du lyser, stiller du skarpt, og din autofokus er glad igen. Om du slukker lygten eller ej, mens du laver billedet, gør næppe nogen forskel for eksponeringen, men lygten kan blænde modellen. Kamera og motiv må ikke flytte sig, før du har lavet billedet.

Når du er klar trykker du på udløseren.

Placering af blitzen afgør, hvor skyggerne falder. Hvis den sidder på kameraet, og motivet står lige foran kameraet, bliver motivet belyst ens på højre og venstre side. Det kan være fint nok, men du kan få tydligere skygger, hvis du tager blitzen af kameraet, og holder den ud til siden i strakt arm (eller får en kamerat fra fotoklubben til at holde den).

Endnu en fordel ved at bruge blitz er, at det korte lysglimt fryser bevægelser fra både motiv og dine rystelser af kameraet. Det kan sagtens være, at du bliver nød til at bruge en længere lukkertid, end du normalt ville vælge, for at udnytte det sparsomme, eksisterende lys. Under svage lysforhold vil lange lukkertider gøre det svært for motivet at stå stille længe nok, og for dig at holde kameraet stille, til at undgå rystede og uskarpe billeder. Men hvis det meste af lyset kommer fra en blitz, kan du roligt vælge lange lukkertider.

En anden udfordring ved mørke kan opstå, hvis du lader kameraet bestemme eksponeringen. Selv om kameraer er blevet fantastisk gode, har de svært ved at regne ud, hvordan du selv syntes billedet skal eksponeres. Det normale for et af kamaeraets automatiske programmer er, at alt skal være lyst (helt præcist 18% gråt). Men det går jo ikke til halloween, hvor det er mørkt, og hvis billedet blev lyst, ville den uhyggelige stemning være væk. 

Du kan vælge at indstille kameraet manuelt, altså hvor du selv bestemmer blænde, lukkertid og ISO. Blitzen kan du også indstille manuelt, så du selv bestemmer, hvor kraftigt lysglimtet skal være.

Alternativet til at indstille kamera og blitz manuelt er at bruge et af de indbyggede programmer. Hvis du gør det, kan du gøre billedet mørkere eller lysere ved hjælp af funktionerne eksponeringskompensation eller flash kompensering.

Læs mere om eksponering og blænde, lukkertid og ISO i artiklen “Den kreative trekant“.

Del artiklen