Skots-irsk folkemusik på Kulturmøllen

The Islanders på Kulturmøllen af Ingrid P. Kjeldsen

Fiddlers havde igen musik på programmet og The Islanders leverede den skotsk/irske stemning, da de besøgte Kulturmøllen i Kibæk. Kibæk Fotoklub var naturligvis med.

Kulturmøllen med sine rustikke lokaler og det kraftige præg fra den historiske funktion som mølle for omegnens bønder, er det perfekte sted for stemningsfyldt musik. The Islanders, der udgøres af Chic McLean og Paul Kelley, er gamle kendinge i Kibæk og også denne gang pustede de i den sørgmodige sækkepipe og slog på den traditionelle bodhran.

Deres glæde ved den traditionelle skotsk/irske musik strømmede ud i den tætpakkede mølle, og smittede af på publikum, der havde en fest med en forrygende tur rundt i musikken fra det traditionelle til Runrig og U2. 

Se, det er folkemusik for folket.

The Islanders på Kulturmøllen af Ingrid P. Kjeldsen
The Islanders på Kulturmøllen af Ingrid P. Kjeldsen

Fototekniske udfordringer

The Islanders på Kulturmøllen af Ingrid P. Kjeldsen
The Islanders på Kulturmøllen af Ingrid P. Kjeldsen

Selv om den gamle mølle er et fantastisk sted med god stemning og masser af hygge, er der også mange fototekniske udfordringer.

Den første udfordring er lyset. Der er bare ikke meget lys, og for at kompensere det, har du som fotograf tre håndtag at dreje på: Blænde, lukkertid og ISO. Da de tre “håndtag” virker i sammenhæng, kaldes de ofte for eksponeringstrekanten.

Læs om blænde, lukkertid og ISO i artiklen “Den kreative trekant“.

Du kan vælge det lavest mulige blændetal, som dit objektiv giver mulighed for. På den måde lukker du mest muligt lys ind på billedsensoren. Udfordringen med blænden er, at at lavt blændetal også giver den mindste skarphedsdybde. Måske er det et problem, måske er det ikke. De lave blændetal som ex 2.8 eller lavere endnu betyder også væsentligt dyrere objektiver.

Du kan også vælge at bruge en længere lukkertid. Men en lang lukkertid kan gøre det vanskeligt at holde kameraet stille, så du risikerer slørede billeder på grund af bevægelse af kamera og objektiv, mens billedet eksponeres. En lang lukkertid er også svær, hvis motiverne bevæger sig. Igen kan resultatet være slørede billeder. Omvendt kan lukkertiden vise bevægelse, som for eksempel ved trommeslageren, hvor man kan se trommestikken bevæge sig. Det er den positive side af længere lukkertid.

Endelig er der ISO, som kan stilles højere og højere i takt med at lysniveauet falder. Men også her er der en pris at betale. Og det er billedkvalitet. Høje ISO-værdier vil resultere i mere billedstøj og tab af farver, så man kan ikke bare sætte værdien på det højeste, dit kamera tilbyder.

En udfordring af en helt anden slags er bevægelsesfrihed. Når der er udsolgt i møllen, sidder publikum tæt. Som fotograf prøver man at lave billeder fra forskellige vinkler og afstande, men hvis lokalet er tæt pakket, er bevægelsesfriheden lille. I samme dur er der det mentale i, at man som fotograf allerhelst vil være den ubemærkede flue på væggen, der ikke forstyrre oplevelsen for betalende publikum. Vi ved godt, at vi somme tider stiller os i vejen for frit udsyn, og somme tider bruges blitz for at opnå en speciel effekt, men vi håber på publikums forståelse, og prøver efter bedste evne at begrænse eventuelle gener.

Modsat håber vi, at vi med vores billeder hjælper arrangørerne og kunstnerne med billeder, som de kan bruge senere.

Del artiklen